Omgeving

De regio Limousin ligt in het hart van Frankrijk en is niet zo heel bekend bij Nederlanders. Limoges is de hoofdstad van de regio Limousin en van het departement Haute-Vienne. Tot op de dag van vandaag staat de stad bekend om haar porselein.

Wie van rust, natuur en het Franse platteland houdt, dan is de Limousin een perfecte bestemming. In de zomer kan het er best warm zijn, maar doordat het relatief dichtbij de oceaan ligt, is het hier wat milder dan in bijvoorbeeld de Provence. Het landschap is mooi in evenwicht en op sommige plekken best spectaculair. Het leent zich dan ook zeer goed voor sportieve bezigheden zoals paardrijden, golven, wandelen en dankzij het glooiende landschap behoort fietsen ook tot de mogelijkheden. De regio heeft daarbij veel water in vorm van meren en rivieren en daar kan je goed op watersporten. Daarbij is het er nooit heel erg druk, dus je bent zo weer aan de beurt!

Limousin koeien

De dorpen en steden zijn gezellig en staan vol met historisch gebouwen. Dit zijn ook de plekken waar je kan genieten van misschien wel het meest aantrekkelijke van de Limousin; de keuken. Je kan hier namelijk verschrikkelijk lekker eten, denk maar aan die heerlijke koeien.

In de achttiende eeuw wordt in de Limousin uitzonderlijk goed klei gevonden waar porselein van kan worden gemaakt. Dat gaan ze ook doen en Limoges ontwikkelt zich als het centrum van dit dure aardewerk. Ook nu nog is het porselein uit deze stad van uitzonderlijke kwaliteit en al dit moois kan je bewonderen in het nationale porselein museum. Een ander bijzonder aardig museum is het Musée des beaux-arts waar naast een uitgebreide emaille-collectie ook een interessante oude Egyptische kunst hebben. Dat verwacht je toch eigenlijk niet in een Franse provinciestad.

Botanische tuinen

Bij mooi weer, en dat is het meestal in de zomer, is een bezoek aan de botanische tuinen een aanrader. Deze bevindt zich vlakbij de kathedraal en het is een heerlijke rustige plek met mooie bloemen en planten.

Quatiers de la Boucherie

Na al deze interessante en mooie zaken krijg je natuurlijk honger en eten kan je in Limoges prima. Dit doe je in het gezellige Quatiers de la Boucherie waar je, de naam zegt het al, uitstekend vlees kan eten. Een aanrader is restaurant L’Amphitryon waar je voor een zeer redelijke prijs de heerlijkste gerechten krijgt voor geschoteld.


Geschiedenis van Limoges

De rivier “Le Vienne”

In het gebied rondom de plaats zijn verschillende sporen gevonden die er op duiden dat deze regio al in de Prehistorie bewoont moet zijn geweest. De stad werd rond het jaar 10 voor Christus opgericht door de Romeinen, onder de naam Augustoritum, vernoemd naar de Romeinse keizer Augustus. Al snel werden er verschillende typisch Romeinse gebouwen gebouwd, zoals een amfitheater, een theater, een forum, baden en verschillende heiligdommen. De stad kreeg zelfs haar eigen munt. Hieruit blijkt dat Augustoritum al vrij snel als een zeer belangrijke stad werd beschouwd door de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk werd Augustoritum bezet door een Gallische stam die bekend stond als de Lemovices. Zij gaven de stad de naam Limoges en de omringende regio de naam Limousin. In de vierde eeuw na Christus werd de stad grotendeels verlaten door haar eigen inwoners, die vluchtten voor de invallen van verschillende Germaanse stammen. Dankzij de eerste bisschop van Limoges, Sint Martial werd het gebied echter bekeerd en welvarend. Vanaf de elfde eeuw na Christus groeide Limoges uit tot een bloeiend artistiek centrum. In de dertiende eeuw verkeerde Limoges op het hoogtepunt van haar macht. De stad werd beschermd door een groot kasteel met 12 meter- hoge muren. Ondanks de aanwezigheid van dit kasteel werd de stad in het jaar 1370, tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, veroverd door Edward van Woodstock, beter bekend als de Zwarte Prins. Naar verluidt vermoordden de Engelse troepen duizenden inwoners. Ondanks deze zwarte bladzijde in haar geschiedenis, groeide de stad uit tot de prachtige stad zoals zij vandaag de dag bekend staat.

Limoges vandaag de dag

Kathedraal van Limoges

Vandaag de dag staat deze stand bekend als een van de leukste steden in het Westen van Frankrijk. Er is dan ook genoeg te zien en te beleven. Zo is bijvoorbeeld de kathedraal van Limoges meer dan de moeite waard om te bezoeken. Deze kathedraal staat bekend als een mooi voorbeeld van de gotische bouwkunst. Het nationale porseleinmuseum herbergt een van de rijkste collecties aan keramiek en beschikt over een enorme collectie aan porselein. Tot slot is ook de binnenstad van de stad de moeite waard om te bezoeken. Hier vindt u talloze winkels en terrasjes. Een uitje naar Limoges is wat dat betreft van harte aan te bevelen.

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane was een dorpje dat op 10 juni 1944 door de Duitsers werd uitgemoord. Het bijzondere aan deze locatie is dat het dorpje in haar originele staat is gehouden: grotendeels vernietigd. Desondanks geeft een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie een ijzingwekkend beeld van het onmenselijke drama dat zich hier op 10 juni 1944 heeft afgespeeld.

Lac de Sagnat

Lac de Sagnat

Etang (Lac) de Sagnat, een heerlijk meer van 22 ha, 2 km van het stadscentrum, vissen, speeltuinen en picknickplaatsen, zandstrandje in bomen.  Zwemmen onder toezicht van begin juli tot half augustus. 
Sportcursus en jeu de boules.

Rond 14 juli groots vuurwerk bij het Lac de Sagnat.
In het weekend van 14 juli is er de Bandafolies. Een (muziek) evenement wat u niet moet missen: bandafolies.com

.

Lac de St. Pardoux

Net buiten Razes, bevindt zich het Lac de St. Pardoux

Lac de St. Pardoux

Dit meer staat bekend als een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in het departement Haute-Vienne. Zo zijn er bij dit meer verschillende strandjes te vinden en kunt u op diverse locaties waterfietsen of kano’s huren. Leuk voor het hele gezin!

nl_NLNederlands